Folkefester og festivaler i Norge

Om sommeren er det mange store festivaler i Norge. Festspillene i Bergen er kanskje den mest kjente festivalen, og det kommer veldig mange besøkende til de ulike arrangementene under festspillene.

Nord-Norge har sine egne festspill, der man også kan oppleve variert musikk. Olavsfestdagene i Trondheim arrangeres rundt Olsok. Samtidig arrangeres også et middelaldermarked. Olsokdagene på Stiklestad er et mindre arrangement på samme tid, og er en annen mulighet til å oppleve middelalderstemning. Oslo har også en middelalderfestival.

Martnaer er populære folkefester flere steder i landet. Martnashandel er en lang tradisjon mange steder. I tidligere tider hadde folk sjelden muligheten til å kjøpe varer langveisfra, så når det ble arrangert martna, kom alle for å se på varene som ble tilbudt.

Norge kan by på mange musikkfestivaler. Noen av dem har spesielle tema, som countrymusikkfestivaler, dansebandfestivaler eller folkemusikkfestivaler. Flere av jazzfestivalene i Norge er kjent også i utlandet. Det arrangeres også mange filmfestivaler og teaterfestivaler i Norge.

Festivaltilbudene er mange og varierte, og selv om de fleste festivalene arrangeres om sommeren, finnes det flere festivaler vinterstid. Det finnes også mange små festivaler, og det finnes festivaler over hele landet, fra lengst i sør, til Svalbard i nord.